(Rousseau by Maurice Quentin de La Tour, 1753) За причините за

...
(Rousseau by Maurice Quentin de La Tour, 1753) За причините за
Коментари Харесай

Хората си налагат робство, за да си осигурят свободата ♥ Жан-Жак РУСО

(Rousseau by Maurice Quentin de La Tour, 1753)

За аргументите за неравенството (фрагмент)

Първият, който е пристигнал до мисълта, като загради парче земя да каже: „ Това е мое “, и който е намерил задоволително простодушни хора да му повярват, е бил същинският създател на гражданското общество. От какъв брой закононарушения, войни и убийства, от какъв брой беди и ужаси би избавил човешкия жанр тоя, който, изтръгнал коловете и засипал рова, би викнал на ближните си: - Не слушайте тоя лъжец, вие сте починали, в случай че можете да забравите, че плодовете на земята принадлежат на всички, а самата земя – никому!

Тъй произлиза собствеността, разделя се земята. Появяват се богати и небогати. На богатите е потребно да бранят парцелите си, а те споделят на бедните: - Да се съединим, с цел да пазиме слабите от терзание, да обуздаем честолюбивите, да осигурим всекиму това, що му принадлежи. Защо да хабим сили във взаимна битка? По-добре да ги съединим под обща власт, която ще ни  ръководи въз основа на мъдри закони, ще поддържа постоянно единодушие и ред, ще се  бори с общите врагове и ще пази сигурността на цялото общество.

Всички се съгласяват, защото изгодата от това предложение е явна. Хората не плануват каква заплаха се крие в него и си постановат иго, с цел да си обезпечат свободата.

Такъв беше вторият миг от образуването на страната, по пътя на публичния контракт.

Третият и финален миг се състоеше в прекосяването на властта от законна в случайна - страната унищожи вечно естествената независимост, узакони собствеността и неравенството, прогласи несправедливостта и насилието като неотменимо право, и за изгодата на малко на брой егоисти обрече целия човешки жанр на труд, бедност и робство…

От сборника: „ Толстоизмът. Божествената същина на индивида “, Йордан Йорданов, Варна, 2008 година
Портрет: Rousseau by Maurice Quentin de La Tour, en.wikipedia.org 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР